İlk olarak, normal şartlarda doğada kendi kendine yaşamını sürdürebilen ve kendince savunma stratejileri geliştiren hayvanlar, insan eliyle evcilleştirilip doğadan uzak bir yaşam sunulup, hayatlarını artık bu şekilde devam ettirmesi beklenilen hayvanlardır. Evcil Hayvanlar Nelerdir? Sorusuna verilebilecek en kapsamlı ve kısa cevaptır verdiğimiz bu cevap.
Evcil Hayvanlar Nelerdir? Sorusunun derinine inecek olursak eğer, birçok hayvanın evcilleştirilmeye müsait olduğunu görürüz, ancak insanlar sadece işlerine yarayabilecek veya hoşlarına giden hayvanları evcilleştirmeyi tercih etmişlerdir. Evcil Hayvanlar Nelerdir? Sorusunun bu cevaplarını açacak olursak. Atı örnek verebiliriz. At yüzyıllar önce Türkler tarafından evcilleştirilmiş ve insanlığın hizmetine sunulmuştur. At, gerek bir tarım elemanı gerekse bir ulaşım aracı gerektiğinde de bir spor dalı materyalidir. Bu tür hayvanlar insanların ihtiyaç veya isteklerine karşılık olarak evcilleştirilmiş olup halen görevlerini icra etmektedirler. At çok amaçlı bir evcil hayvan çeşididir.
Bunun yanı sıra Evcil Hayvanlar Nelerdir? Sorusuna cevap verebilecek bir de sadece istekten ve insanın hoşuna gittiği için evcilleştirilen hayvanlar vardır. Bunlar; kedi, hemstır ve balık olarak sayılabilir ve örnekler arttırılabilir. Kedi, tarihe baktığımız zaman Mısır’da ilahi bir anlamı olduğu kabul edilmiş ve heykelleri dahi yapılmış. Bu hayvan hiçbir amaca hizmet etmeksizin sadece hoş karşılandığı için evcilleştirilmiştir. Örnekte verdiğimiz gibi balık da herhangi bir amaca hizmet etmeksizin evcilleştirilip evlerimizdeki yerini almıştır. Tüm bunların yanı sıra evcilleştirilemeyen hayvanlar da mevcuttur. Timsah ve Aslan bunlardan ikisidir bu hayvanlar vahşilikten kopamayıp insanları ürküttükleri için doğal ortamlarından ayrılamazlar.
Evcil Hayvanlar Nelerdir? Sorusunun cevabı daha da uzatılabilir ve daha derine inilebilir. Genel olarak cevap, insanların istek veya ihtiyaçları doğrultusunda doğal ortamlarından koparılarak insan hayatına adapte edilip yeni bir yaşam şekline alışmış canlılardır.