Kedi İlanlarıScottish Fold kategorisinde 24 ilan bulundu.
  • Görünüm
İlan BaşlığıFiyatİlan TarihiAdres

Scottish Fold Kedisi Tüm Özellikleri

İnsanlarla ilişkileri oldukça iyi olan Scottish Fold kedisi, son derece sempatik ve sakin bir yapıya sahiptir. Çok kısa sürede bulunduğu ortama ve sahibine uyum göstererek, kendini sevdirmeyi başarır. Bu nedenle bu kedi türünü yetiştirmek kolay ve keyiflidir.

Scottish Fold yavruları, yaşadığı evdeki bütün aile bireylerine sempati ile yaklaşır ve evde herhangi bir huzursuzluğa neden olmaz. Ancak evde bulunan bireylerden hangisinin sahibi olduğuna sadece kendisi karar verir ve bu kişiye bağlı kalır.


Kendi kendine oynayarak iyi vakit geçirmesini bilen Scottish Fold kedisi, yeri geldiğinde sahibiyle de keyifli oyunlar oynar. Kendisine atılan oyuncağı yakalayarak sahibine geri getirme başarısı köpeklerden aşağı değildir. Bu nedenle bu kedi türüyle yaşayan kişiler kendisi ile hoş vakit geçirmeyi büyük bir beceri ile başaran bu minik patilerin davranış biçiminden son derece memnundur. 

Scottish Fold Özellikleri

Scottish Fold Kökeni (Irkı) Nereden Geliyor?

Scottish Fold kedi türü ilk olarak 1961 yılında bir çiftçi tarafından fark edilerek ortaya çıkmıştır. Melez bir kedi türüdür. Annesinin düz kulaklı olduğu bilinmesine rağmen babasının ırkı halen bilinmezliğini korumaktadır. Bu nedenle çok sayıda araştırma yapılmış olmasına rağmen bu ırkın genetik kökeni konusunda başarılı sonuçlar alınamamıştır ve net bir kimliğe sahip olmayan bir çiftlik kedisi olarak tanımlanmaya başlamıştır.

Scottish Fold Renkleri ve Vücut Yapısı

Özellikle kulak yapısı ile diğer kedilerden farklılık göstermektedir. Şekil bakımından düz olmayan kulakları olan bu ırk, genetik bir bozukluk olan bu kulak yapısı sebebi ile de hastalıklara açıktır. En sık görülen Scottish Fold hastalıkları kulak enfeksiyonları ve kulak hastalıklarıdır.  Tüyleri bakımından kısa tüylü kedi cinsleri arasında olmasına rağmen, uzun tüylü hemcinsleri de mevcuttur. Ayrıca tüyleri çoğu zaman gri tonlarındadır.
Bununla birlikte Scottish Fold renkleri;

  • Mavi, 
  • Kırmızı, 
  • Beyaz, 
  • Siyah, 
  • Krem, 
  • portakal renklerinde olanları da vardır. Bu kedi türü aynı zamanda birkaç renge de sahip olabilmektedir.  

Desen olarak ise tekir kedilerde olduğu gibi ana rengin üzerinde açık ve koyu renk bantlar olabilmektedir ya da kahve, gümüş ve mavinin ağırlıklı olduğu modele sahip olan birçok Scottish Fold kedisi mevcuttur. Bununla birlikte daha farklı desenlerde de görülebilen bu kedinin gözleri ise çoğu zaman kehribar rengindedir.

Scottish Fold Karakteri

Scottish Fold Özellikleri ve Karakteri

Diğer kedi türlerinin tersine sakin huyludur. Ayrıca oldukça akıllı olan bu kedi, aynı zamanda yumuşak sesi ile içinde bulunduğu ortama asla rahatsızlık vermez. Girdiği yeni ortama kısa süre içerisinde uyum sağlaması, en çok tercih edilen kedi türlerinden biri olmasına neden olmuştur.

Evine ve sahibine sadık olan Scottish Fold kedisi, aile üyeleriyle iyi geçinir. Herkese kendisini sevdirmesine rağmen, kucakta zaman geçirmesini pek sevmez. Bununla birlikte hem kendi başına hem de sahibiyle oyun oynamasını çok sever. 

Sessizliği dikkat çeken bu kedi türü, diğer evcil hayvanlarla ve insanlarla uyum içerisindedir. Konforu oldukça sevmesinin yanı sıra sadece evde değil bahçede bakım için de idealdir. Hatta inanılmaz gibi gelse bile, bu yumuşak huylu kedi aynı zamanda iyi bir fare avcısıdır.
Karakterinin güzelliği gibi kendisi de şirin bir patidir. Yuvarlak gözleri ve tombul yanakları vardır. Bu haliyle sevimliliği herkesin ilgisini çekmektedir. Çocuklarla da arası iyi olan bu kediler ortalama 14-15 yıl yaşamaktadır. Sakin bir ruh hali içerisinde olduğu için bu sevimli ufaklık evde huzur ve mutluluk dağıtmaktadır. 

Scottish Fold Yavru

Scottish Fold Bakımı Nasıl Yaparım?

Scottish Fold kedi bakımı da oldukça kolay ve zahmetsizdir. Haftada 2 ya da 3 kez türlerinin fırçalanması gerekir. Tüy değişikliğinin gerçekleştiği mayıs aylarında özellikle bu tarama işlemleri ölü tüylerin toplanması adına çok faydalıdır.
Tüy ve tırnak bakımlarının Scottish Fold yavru iken başlaması önemlidir. Böylece kedinin bu bakım süreçlerine alışması ve yapılan işlemlerden korkmaması sağlanır.

Scottish Fold Hakkında Herşey Bu Video da!


Scottish Fold Hangi Cins ile Çiftleşir?

Scottish Fold kedisinin kendi türüyle çiftleştirilmesi kesinlikle tavsiye edilmez. Aksi takdirde doğan yavrularda genetik bozukluklar ve buna bağlı hastalıklar ortaya çıkar. Bunun nedeni ise iki tarafın da kıvrık kulaklı olmasıdır. Zaten bu kedi türünde var olan genetik problem, çiftleştirildiklerinde hastalıklı Scootish Fold yavruları ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Hatta bu cinsin kendi içerisinde çiftleştirilmesi bu nedenle bazı ülkelerde yasaklanmıştır. 
Bu nedenle çiftleşme için eşin kendi türünden olmaması, bunun yerine bu türe benzerliği ile dikkat çeken British Shorthair Kedisi ile çiftleştirilmesi tercih edilir. 

Scottish Fold Fiyatları

Scottish Fold (Sahiplenirken) Nelere Dikkat Edilmeli?

Scottish Fold yavrusu almak isteyen kişilerin dikkat etmesi gereken bazı önemli hususlar vardır. Bunların başlıcaları şu şekildedir:

  1. Bu kedi türü ücretli satıldığı için pazarda rekabet söz konusudur. Bazıları yüksek kazanç elde etmek için yurt dışından getirdikleri kedileri satmaktadır. Böyle durumlarda satıcılar çok fazla sayıda kediyi bir arada tutar. Bu da kedilerin birbirine hastalık bulaştırmasına neden olur. Bu tür kişilerden alışveriş yapılması yerine ülkemizde çiftleştirilerek satışı yapılan kedilerden alınması tavsiye edilir. 
     
  2. Anne sütü ile beslenmesi gereken kedilerin alınmaması gerekir. Anne sütü içmeyen bir kedinin sağlıklı olması beklenemez. 
     
  3. Farklı ırktaki kedileri, Scottish Fold kedisi diye satan birçok kişi mevcuttur. Bu nedenle bu konuda dikkatli davranılmalıdır. 
     
  4. Pazarın fazla kalabalık olması nedeniyle dolandırılma riski oldukça yüksektir. Bu nedenle görmeden bir kedi alınmamalıdır. 

Scottish Fold Fiyat Ne Kadardır?

Sevimliliği ve bulunduğu ortama uyumluluğu ile dikkatleri üzerine çeken Scottish Fold kedi fiyat tutarlarını etkileyen birçok faktör vardır. Bunlar;
Scottish Fold veya Scottish Straight olması,

  1. Rengi,
  2. Cinsiyeti,
  3. Irk kalitesi,
  4. Kulak yapısı,
  5. Bakım şartları vb. şeklindedir.